Guvernul japonez a obţinut această concesie de la principalul său aliat pentru a calma tensiunile provocate de prezenţa bazelor americane în Japonia, în special în Okinawa.

Un aparat Osprey a trebuit să efectueze o amerizare de urgenţă în largul acestui arhipelag din extremitatea sudică a Japoniei în noaptea de marţi spre miercuri din cauza unei elice avariate în timpul unui exerciţiu de realimentare în zbor. Echipajul a fost salvat.

În pofida scuzelor formulate de un responsabil american de rang înalt, Lawrence Nicholson, în cadrul unei conferinţe de presă, acest incident a relansat reticenţele exprimate în mod repetat de către populaţia locală faţă de aparatele hibrid MV-22 Osprey, care decolează ca un elicopter şi zboară apoi ca un avion.

Punerea în exploatare a acestor aparate în Japonia fusese deja întârziată de accidentele survenite în alte zone şi teama japonezilor cu privire la ele nu a fost niciodată total înlăturată.

Prezenţa trupelor americane la Okinawa este prost primită de locuitori şi mai multe diferende rămâne nerezolvate, între care cel al mutării în regiune a bazei aeriene de la Funtenma, unde sunt desfăşurate aparatele Osprey. Rezidenţii ar vrea ca ea să dispară pur şi simplu de pe teritoriul lor.