Acordul a fost parafat de ministrul afacerilor externe cubanez, Bruno Rodriguez Parrilla, şi de şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Cuba era până acum singura ţară latino-americană care nu avea un acord de cooperare internaţională cu UE.

Omagiind-o pe Federica Mogherini, ministrul cubanez a evocat un discurs din 2003 al lui Fidel Castro în care acesta din urma saluta existenţa UE şi a monedei euro ca o 'contrapondere' la 'hegemonia absolută' a Statelor Unite şi a dolarului.

Acest acord marchează deschiderea oficială a unei noi ere în relaţia bilaterală, deoarece el vine împreună cu abrogarea de către blocul comunitar a unei legi din 1996 care fixa o serie de condiţii pentru normalizarea legăturilor, în special în materie de drepturi ale omului.

Normalizarea relaţiilor vine în primul rând în siajul apropierii de Havana decisă de preşedintele american Barack Obama, care a pus capăt în iulie 2015 celor 60 de ani de îngheţ al legăturilor între Cuba şi SUA. El a efectuat apoi o vizită istorică în Cuba în martie 2016.

Federica Mogherini, şefa diplomaţiei UE, a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că va înainta celor 28 de state membre propunerea de abrogare a 'Poziţiei comune' din 1996, o lege considerată punctul culminant în disensiunile dintre Bruxelles şi Havana.

Acordul politic şi comercial, care va fi, conform Bruxellesului, "noul cadru juridic în relaţiile dintre UE şi Cuba", mai trebuie aprobat de Parlamentul European şi de parlamentele naţionale şi regionale din cele 28 de state membre, pentru a fi aplicat în integralitatea sa.