"Este vorba despre 45.300 de persoane strămutate în diferite locuri" după seism, a anunţat un reprezentant al autorităţilor indoneziene.

Seismul cu magnitudinea de 6,5 grade s-a produs la o adâncime mică şi a distrus sute de case, moschee şi alte construcţii în provincia Aceh, în partea de nord a insulei Sumatra, la mai puţin de trei săptămâni după ce s-au împlinit 12 ani de la puternicul tsunami care a devastat regiunea în 2004.

Cea mai mare parte a persoanelor rămase fără adăpost îşi petrec nopţile în corturi ridicate în apropierea locuinţelor distruse. Sute de indonezieni au refuzat să fie evacuaţi, deşi autorităţile au avertizat că există pericolul producerii unor replici ale seismului.

Armata indoneziană a instalat adăposturi, bucătării mobile şi un spital de campanie în oraşul Meureudu. Vineri, cu ocazia unei vizite în locurile afectate de cutremur, preşedintele indonezian Joko Widodo a promis reconstrucţia clădirilor distruse.

Aceh, o regiune aflată la oceanul Indian, a fost devastată la 26 decembrie 2004 de un tsunami provocat de un violent seism submarin. Valurile uriaşe au ucis peste 170.000 de oameni în Indonezia.

În luna iunie un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade a lovit vestul insulei Sumatra, afectând zeci de construcţii şi rănind 8 oameni.

Indonezia este situată pe centura de foc a Pacificului unde coliziunea plăcilor tectonice produce frecvent seisme şi erupţii vulcanice.