„Am decis să demisionez şi să încep o nouă etapă a luptei împotriva corupţiei. Am obosit deja, niciodată nu am fost minţit atât de mult şi într-un mod atât de cinic”, a declarat Saakaşvili, dând de înţeles că nu se retrage din viaţa politică.

Fostul preşedinte georgian a acuzat înalţii demnitari de la Kiev de implicare în scheme de corupţie, inclusiv pe şeful statului, Petro Poroşenko.

„Când spuneam că trebuie schimbaţi toţi, preşedintele Poroşenko îmi spunea că îl împiedică Iaţeniuk (Arseni Iaţeniuk, ex-premierul ucrainean). Ne-am implicat în procesul de curăţire, l-am ajutat să scape de Iaţeniuk, dar cu ce s-au terminat toate acestea? Echipa lui Iaţeniuk a fost un pic înlăturată de echipa preşedintelui în aceleaşi scheme”, a declarat Saakaşvili.

„Preşedintele, personal, susţine două clanuri - un clan criminal de asasini conduşi de Truhanov (primarul de Odesa, Ghenadi Truhanov) şi clanul lui Urbanski (preşedintele Consiliului regional din Odesa, Anatoli Urbanski)”, a adăugat Saakaşvili care l-a învinuit de corupţie şi pe ministrul de Interne, Arsen Avakov. „Avakov şi Nasirov (Roman Nasirov, şeful Serviciului Fiscal) sunt pilonii corupţiei”, a spus fostul guvernator al regiunii Odesa.

Presa ucraineană speculează că Saakaşvili ar vrea să formeze un partid pe baza unei mişcări anticorupţie, pe care o conduce. Fostul preşedinte georgian, cunoscut pentru succesele în combaterea corupţiei din Georgia, a susţinut revolta Euromaidan din Ucraina, în perioada 2013-2014.

În 2015, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a acordat lui Saakaşvili cetăţenia Ucrainei şi l-a numit consilier prezidenţial responsabil de reforme, iar în luna mai 2015 – guvernator al Odesei. Ulterior, relaţiile lor s-au înrăutăţit.