„Trebuie să avansăm şi să fim fermi” în privinţa adoptării de către Parlamentul European a unei noi directive privind armele de foc, a insistat ministrul, care s-a întâlnit cu britanicul Julian King, noul comisar european însărcinat cu securitatea şi lupta împotriva terorismului.

Statele membre ale UE au căzut de acord în iunie asupra unei înăspriri a regulilor privind controlul asupra armelor de foc la capătul unor negocieri dificile. Însă adoptarea definitivă a directivei necesită acum un vot favorabil în Parlamentul European.

În opinia lui Cazeneuve, este vorba "de a permite o mai bună reglementare şi o mai bună trasabilitate a armelor de foc la nivel european", o prioritate a Franţei.

„Nu concepem ca propunerile noastre să fie slăbite şi ca, în urma presiunii unor interese industriale, adevărate arme de război să continue să circule în Franţa”, a insistat ministrul de interne.

„Am văzut, în special la atentatele din ianuarie 2015 survenite în Franţa, până la ce punct traficul de arme alimentează reţelele criminale şi teroriste”, a adăugat Cazeneuve.

Comisarul european, numit în acest post în septembrie, a pledat pentru o „întărire a legislaţiei" privind armele de foc în UE, mulţumind Franţei pentru eforturile sale.

Noile reguli, care îi vizează şi pe colecţionari, prevăd o armonizare a marcajului armelor de foc, interdicţia anumitor arme semi-automate, chiar şi dezactivate, şi o reglementare mai strictă a vânzărilor pe internet.

Ele trebuie de asemenea să încurajeze un mai bun schimb de informaţii între ţări, spre exemplu în privinţa refuzului de a acorda un permis de port armă unei anumite persoane.

Cerută cu insistenţă de Franţa, întărirea regulilor europene privind armele a atras reticenţa altor ţări, în special din Est, aşa cum sunt Polonia şi Cehia, în numele puternicei lor tradiţii vânătoreşti.