Conform unui purtător de cuvânt al armatei, dispozitivul a explodat la trecerea convoiului responsabil cu pregătirea vizitei lui Duterte în această regiune, unde acţionează mai ales gruparea islamistă Maute, care a jurat credinţă organizaţiei jihadiste Statul Islamic.

„Avangarda a căzut într-o ambuscadă. Grupul de securitate prezidenţială a fost lovit de explozia unei bombe artizanale”, a declarat Duterte, cu prilejul unei vizite la o bază militară din nordul arhipelagului.

„Am fost sfătuit să-mi amân vizita, dar am spus „nu”. Şi dacă va fi posibil, vom merge pe acelaşi traseu”, a adăugat preşedintele, fără a preciza obiectivul vizitei sale.

Deplasarea lui Duterte va avea loc la câteva zile după declanşarea unei operaţiuni având ca obiectiv dislocarea grupării Maute dintr-o primărie abandonată şi din alte poziţii pe care le ocupă la Butig, o localitate de munte aflată la circa o oră de Marawi.

Trei membri ai grupării au fost arestaţi în octombrie, fiind acuzaţi de comiterea unui atentat în septembrie la Davao, localitatea natală a preşedintelui Rodrigo Duterte, care a condus multă vreme oraşul Mindanao. Cincisprezece persoane au fost ucise în atentat.

Luni, autorităţile au anunţat că au dezamorsat o bombă artizanală în capitala Manila, la circa 200 de metri de ambasada SUA, atribuind tentativa de atentat tot grupării Maute.