Documentul, intitulat Acordul General de Securitate asupra Informaţiilor Militare, a fost semnat de ministrul sud-coreean al apărării, Han Min-koo, şi de ambasadorul Japoniei în Coreea de Sud, Yasumasa Nagamine, la sediul Ministerului Apărării din Seul, a informat agenţia Yonhap.

Acordul a intrat imediat în vigoare deoarece nu necesită aprobarea parlamentului.

Cele două ţări au ajuns la o înţelegere similară acum aproape cinci ani, dar semnarea documentului a fost anulată în ultimul moment, în 2012, din cauza controversei generate atunci în Coreea de Sud de primul pact în materie de apărare cu Japonia, ţară care care a exercitat o dominaţie colonială asupra peninsulei coreene între 1910 şi 1945.

În prezent, trei partide din opoziţia sud-coreeană au protestat faţă de grăbirea semnării tratatului şi au precizat că într-un astfel de caz vor solicita demisia ministrului apărării, într-un moment de extremă fragilitate a guvernului preşedintei Park Geun-hye.

Un sondaj al Gallup Coreea a relevat, vineri, că 59% din 1.007 respondenţi se opun unui acord între cele două ţări.

Purtători de cuvânt ai ministerului sud-coreean al apărării au subliniat beneficiile acordului în faţa recentei creşteri a numărului testelor cu rachetă şi încercări nucleare realizate de regimul de la Phenian şi au apreciat că o criză politică internă nu ar trebui să compromită o problemă de securitate naţională.

Acordul va permite Coreii de Sud şi Japoniei să partajeze informaţii clasificate asupra programelor militare ale Coreii de Nord, de o manieră directă, şi nu prin intermediul Statelor Unite, cum au făcut până acum în virtutea unui alt pact trilateral semnat în 2014.

Un oficial al ministerului apărării de la Seul a precizat că în prezent Coreea de Sud are acorduri cu 33 de ţări, inclusiv SUA şi Rusia, privind partajarea de informaţii militare.