Zeci de mii de protestatari s-au adunat, începând de joi, pe străzile din Austin, Chicago, New York, Los Angeles şi alte oraşe, după ce Donald Trump a câştigat în Colegiul Electoral dar a pierdut votul popular.

Protestatarii au denunţat retorica lui Trump din timpul campaniei împotriva imigranţilor, musulmanilor şi femeilor.
Duminică, Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a încercat să calmeze situaţia.

"Oamenii ar trebui să se liniştească", a declarat Acesta pentru CNN. "Suntem pluralişti, suntem atotcuprinzători. Acesta este ţara pe care o avem şi aceasta este ţara pe care vom vontinua să o avem", a mai spus el.

Protestele au fost în mare parte paşnice, deşi în Los Angeles, Indianapolis şi New York s-a anunţat că au avut loc câteva arestări. Însă în oraşul Portland din Oregon poliţia a arestat 71 de persoane după ce protestele de duminică s-au transformat în revolte, a anunţat KGW-TV.

Şapte persoane au fost arestate şi doi poliţişti au fost răniţi sâmbătă noapte în Indianapolis. Circa 500 de persoane s-au adunat iniţial în faţa Casei Guvernului din Massachusetts ( State House) la ora locală 17.00 protestul fiind paşnic, însă în cursul serii poliţia a folosit, se pare, pistoale cu jet de piper asupra unor protestatari.

Elevii din Seattle plănuiau un marş pentru ziua de luni pentru a protesta împotriva preşedintelui-ales. Oamenii au participat la un marş în centrul oraşului Seattle în pofida ploii.

"Nu poţi schimba rezultatele unei alegeri prezidenţiale prin protest. Acest lucru este iraţional", a spus Stephen King, în vârstă de 18 ani, student la Universitatea Texas-Austin. "Dar nu am putut sta cu mâinile în sân şi să accept pur şi simplu că acest lucru s-a întâmplat. Trebuie să vorbesc pentru cei care nu au acest privilegiu ", a mai spus el.