Republicanul Donald Trump şi-a acuzat în mai multe rânduri rivala că ar fi obţinut întrebările înaintea dezbaterilor care au avut loc în prima jumătate a anului între Clinton şi oponentul său la alegerile primare pentru desemnarea candidatului prezidenţial, senatorul Bernie Sanders.

Însă nu au existat dovezi pentru aceste acuzaţii până când WikiLeaks a publicat luni un e-mail în care actuala şefă interimară a Comitetului Naţional Democrat (DNC, secretariatul partidului), Donna Brazile, informează stafful de campanie al lui Clinton în legătură cu una dintre întrebările care a fost în cele din urmă formulată într-o dezbatere organizată în martie.

„Una dintre întrebările care îi vor fi adresate mâine lui HRC (de la Hillary Rodham Clinton) vine de la o femeie cu urticarie”, a scris Brazile într-un e-mail datat 5 martie, cu o zi înaintea dezbaterii pentru alegerile primare organizată de CNN la Flint (statul Michigan).

„Familia ei a suferit o intoxicaţie cu plumb (prezent în apa din Flint) şi va întreba ce va face Hillary Clinton în calitate de preşedinte pentru a ajuta populaţia din Flint”, a adăugat Brazile în mesajul ei, adresat şefului de campanie a lui Clinton, John Podesta, ale cărui e-mailuri au fost piratate şi sunt făcute publice de către WikiLeaks.

Brazile era comentatoare a postului de televiziune CNN şi se pare că, datorită faptului că lucra la acest post, a obţinut informaţii despre respectiva întrebare, precum şi despre altele pe care, într-un alt e-mail, promitea să i le trimită lui Podesta înaintea unui interviu pe care postul CNN urma să-l realizeze cu cei doi aspiranţi la nominalizarea democrată.

Postul CNN a anunţat luni că a întrerupt colaborarea cu Brazile ca urmare a dezvăluirilor WikiLeaks şi a transmis, într-un comunicat de presă, că nu i-a oferit niciodată acesteia „acces la niciuna dintre întrebări, material pregătitor, liste de asistenţi sau informaţii de context”, înaintea vreuneia dintre dezbaterile din Clinton şi Sanders.

Însă într-un alt e-mail dat publicităţii în această lună de WikiLeaks, Brazile o asigură pe directoarea de comunicare a lui Clinton, Jennifer Palmieri, că „uneori îmi dau în avans întrebările” şi promite să mai trimită şi altele. Într-un alt mesaj trimis lui Palmieri, Brazile se declara „îngrijorată” de o întrebare care i-ar putea fi adresată a doua zi lui Clinton cu privire la abolirea pedepsei cu moartea în SUA. De altfel, ziua următoare, Clinton a fost întrebată în legătură cu această temă, în timpul unei emisiuni la CNN.

Stafful de campanie al lui Clinton nu a făcut comentarii despre noile dezvăluiri. De altfel, ca regulă generală, stafful de campanie al candidatei democrate refuză să comenteze dezvăluirile făcute de WikiLeaks pe motiv că nu intenţionează să confirme autenticitatea unor e-mailuri piratate. Însă Trump a reacţionat la acest subiect, la un miting electoral desfăşurat luni la Grand Rapids (Michigan), comentând că dezvăluirile despre Brazile sunt „chiar mai rele” decât avertizase el.