Programul de utilizare a dronelor era de importantă critică pentru investigarea incidentelor armate, localizarea armelor interzise şi a numeroaselor încălcări de încetare a focului. Cu toate acestea, în urmă cu două luni, programul a fost anulat după ce mai multe drone au fost nimicite cu rachete „sol-aer” sau supuse bruiajului cu echipament militar.

„Operaţiunile care utilizează dronele au fost suspendate din luna august, după o serie de acte ostile, – a declarat Natasha Radzhakovich, reprezentantul pentru presă al OSCE. Numărul de drone a scăzut în mod semnificativ”.

OSCE nu a putut stabili responsabilitatea pentru distrugerea dronelor din cauza lipsei de acces la locurile de prăbuşire. Înalţii oficiali americani şi ucraineni i-au acuzat pe separatiştii susţinuţi de Rusia, care distrug dronele pentru a-şi ascunde acţiunile. Autorităţile ruse au refuzat să comenteze acest material al Foreign Policy, dar anterior au negat în mod repetat orice implicare în vânarea dronelor.
 
Decizia OSCE de a suspenda programul de utilizare a dronelor creează pentru organizaţie un mare handicap. Un imens teritoriul rămâne nesupravegheat din cauza orbirii parţiale a OSCE. Mai mult decât atât, se ridică întrebarea, cum poate OSCE supraveghea respectarea armistiţiului, fără să poată detecta încălcările?

Dronele cu rază lungă au fost de multe ori singura modalitate de a observa zonele în care, în decursul a doi ani de conflict, au apărut cele mai multe focare de război. Acum, de multe ori, părţile aflate în război nu permit patrulelor OSCE sa intre in zonele cu lupte. Noaptea, observatorii trebuie să se retragă la hoteluri, situate la o distanţă respectabilă faţă de linia de demarcaţie, aşa ca dronele OSCE (Camcopter 100) rămâneau singure de serviciu. Ele rezolvau sarcina OSCE zburând deasupra segmentelor problematice zi ţi noapte şi detectând cu camere în infraroşu încălcările care aveau loc după apusul soarelui.

„Aceste drone cu rază lungă aveau o importanţă critică. Ele fixau încălcările nesfârşite ale armistiţiului, precum şi deplasarea şi circulaţia armelor interzise”, spune un înalt oficial OSCE. Dar eficienta lor le-a făcut probleme, devenind ţinte ale separatiştilor.

„Faptul că rebelii au echipamente moderne pentru crearea de interferenţe electronice, arata capacităţile înalte de care dispun”, – a remarcat oficialul OSCE, care a dorit să rămână anonim.

În mod oficial, reprezentanţii OSCE continuă să afirme că cele două părţi sunt egal responsabile pentru încălcările de încetare a focului, cu toate că, în rapoartele lor se conţin adesea indicii care precizează exact responsabilul pentru fiecare incident armat în parte. Limbajul diplomatic prudent al OSCE este rezultatul diversităţii componentei sale. Membrii săi sunt reprezentaţi a 57 de ţări, inclusiv părţile beligerante – Ucraina şi Rusia – iar deciziile se iau prin consens.