„Este vorba despre de a lupta împotriva traficului cu opere de artă în cadrul luptei pentru combaterea finanţării terorismului”, a explicat ministrul în cadrul unui briefing de presă de dinainte reuniunii G20 la nivel de miniştri de finanţe de la Washington, în marja reuniunii de toamnă a FMI şi a Băncii Mondiale.

În lupta împotriva finanţării terorismului 'există un punct slab care este existenţa porto-franco', a spus el, reamintind că operele de artă furate în Siria sau în Irak pot fi vândute pentru finanţarea grupării jihadiste Stat Islamic.

„Aceste porto-franco sunt prezente în anumite ţări, mă gândesc în special la Elveţia, dar nu numai”, a afirmat Sapin, care a calificat drept opace aceste zone unde pot fi depuse opere de artă fără ca autorităţile să fie informate.

„Îmi doresc să fie introduse reguli de transparenţă”, a adăugat ministrul, care a pledat în trecut pentru elaborarea unei liste negre a paradisurilor fiscale, măsură acceptată la summitul G20 care s-a desfăşurat în China în urmă cu o lună.