Coreea de Nord a efectuat deja două teste nucleare în acest an, în ianuarie şi septembrie, iar specialiştii consideră că ar putea efectua un al treilea test, imediat ce ordinul va fi dat.

Testele anterioare, precum lansarea de rachete, au avut loc de cele mai multe ori cu ocazia unor evenimente speciale.

Testul din 9 septembrie a fost efectuat cu ocazia aniversării fondării Coreii de Nord, iar Phenianul va sărbători luni împlinirea a 71 de ani de la înfiinţarea Partidului Muncitorilor, partidul unic nord-coreean.

Potrivit site-ului 38 North al Institutului americano-coreean de la Universitatea Johns Hopkins, imaginile luate din satelit şi datate 1 octombrie prezintă activitate la situl Punggye-ri, în nord-estul Coreii de Nord.

„Activitatea în tunelul de nord, unde a fost efectuat testul nuclear pe 9 septembrie, poate avea mai multe obiective, inclusiv colectarea de informaţii post-test, închiderea tunelului sau pregătiri pentru un nou test", susţin cercetătorii într-o postare publicată vineri.

Mişcări au fost de asemenea observate în jurul tunelelor din vest şi sud.

„Obiectivul acestei activităţi este incert, am considerat că tunelul (din sud) poate susţine un test nuclear imediat după luarea unei decizii", au afirmat cercetătorii.

Coreea de Nord a fost de cinci ori ţinta sancţiunilor ONU după primul său test nuclear în 2006, însă nu a arătat niciun semn că ar dori să renunţe la aceste activităţi.

Energia degajată de testul din septembrie a fost de 10 kilotone, cel mai puternic test realizat vreodată de RPDC, aproape de două ori mai puternic decât testul nuclear din ianuarie.