Declaraţia menţionează că utilizarea aşa-numitelor „unmanned aerial vehicles (UAV)” sau „vehicule aeriene fără echipaj uman” trebuie să fie guvernată atât de legea conflictelor armate, cât şi de legea internaţională privind drepturile omului.

De asemenea, aceasta menţionează că exportul dronelor dotate cu arme sau capabile de lovituri aeriene trebuie să fie făcut într-o manieră „responsabilă”, „în conformitate cu normele internaţionale privind controlul armelor şi dezarmare”, iar părţile semnatare trebuie să fie transparente în privinţa locului de destinaţie a dronelor vândute.

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Mark Toner, a spus că documentul este 'un prim pas important către dezvoltarea de standarde internaţionale generale pentru utilizarea UAV-urilor'.

El a precizat că reprezentanţii SUA şi cei din statele partenere se vor întâlni anul viitor pentru a discuta un set mai detaliat de standarde internaţionale, adăugând că toate ţările vor fi binevenite la discuţii, indiferent dacă vor să adere la declaraţie sau nu.

China, Rusia, India şi Pakistan reprezintă excepţii notabile de la acordul de miercuri, semnat de ţări din Europa, Africa, America Latină şi Asia. Germania şi Marea Britanie sunt printre principalii aliaţi ai SUA care au aderat la declaraţia comună, notează DPA.