Şeful diplomaţiei ruse urmează să aibă o întrevedere cu şeful statului grec Prokopis Pavlopoulos, cu premierul Alexis Tsipras şi cu omologul său, Nikos Kotzias.

Această vizită a lui Lavrov, prima în ultimii trei ani în Grecia, intervine într-un moment în care tensiunile între Rusia, pe de o parte, şi UE şi NATO, pe de altă parte, s-au acutizat în urma implicării Moscovei în conflictul sirian.

Partea greacă intenţionează să reafirme cu această ocazie ataşamentul său faţă de menţinerea dialogului cu Rusia, considerată de Grecia parte integrantă a arhitecturii europene de securitate, a indicat o sursă din MAE elen.

Potrivit acesteia, vizita lui Lavrov se înscrie în cadrul cooperării bilaterale, marcată în special în luna mai de vizita la Atena a preşedintelui rus Vladimir Putin.

Ministrul rus şi liderii greci urmează să abordeze evoluţiile situaţiei în Orientul Mijlociu şi perspectivele unei reglementări a celei din Cipru, precum şi cooperarea în domeniul energetic.

Legate prin alianţe istorice şi prin apartenenţa lor comună la lumea ortodoxă, cele două ţări au proclamat 2016 ca fiind Anul prieteniei greco-ruse.
În acest cadru, contratorpilorul rusesc Smetlivîi a ancorat duminică în Pireu, unde va rămâne până marţi, a indicat Statul Major grec.

"Este vorba de o navă-şcoală care efectuează o vizită protocolară", a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt militar grec.

Un grup aeronaval rusesc în drum spre Siria a renunţat miercuri să facă escală la Ceuta, după ce asupra Spania au fost exercitate presiuni din partea aliaţilor săi pentru a închide acest port la Mediterana navelor ruseşti.