Cu o majoritate de 14 judecători din 25, Consiliul de Stat a considerat neconstituţională legea din octombrie 2015, în baza căreia guvernul stângii radicale a limitat la patru licenţele naţionale pentru televiziunile private şi le-a atribuit la finalul unei proceduri care a adus 246 de milioane de euro statului, potrivit sursei citate.

Majoritatea judecătorilor a considerat că reforma trebuie efectuată de Consiliul de radioteleviziune, organismul independent de supraveghere a emisiunilor prevăzut în Constituţie, şi nu de legislator, a adăugat sursa. Conţinutul exact al deciziei Consiliului de Stat, care s-a reunit cu uşile închise şi a cărui decizie a apărut totuşi în presa greacă, urmează să fie făcută publică luni, potrivit sursei.

Decizia Consiliului de Stat reprezintă o răsturnare de situaţie pentru guvernul stângii radicale, care a demarat această reformă, contestată vehement de opoziţie, ca o iniţiativă esenţială pentru însănătoşirea domeniului audiovizual, ţinut de 27 de ani într-un vid juridic şi opacitate financiară de către o mână de oligarhi.

"Această decizie trebuie judecată prin prisma consecinţelor sale", faptul că "privează bugetul de stat de fondurile necesare de care societatea are nevoie şi care vor trebui restituite celor patru bogaţi oameni de afaceri", a reacţionat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Olga Gerovasili, referindu-se la cele 246 de milioane de euro strânse cu ocazia atribuirii posturilor de televiziune unor oameni de afaceri eleni.

"Această decizie aduce ţara la regimul anterior, de asemenea, considerat neconstituţional", ceea ce "nu vom lăsa să se întâmple", a adăugat ea, subliniind că executivul va depune luni un nou proiect de lege pentru reglementarea domeniului audiovizual.