Primul studiu asupra acestei chestiuni, realizat de Uniunea Interparlamentară (UIP), vine după mai multe scandaluri din Franţa şi din alte ţări, în care femeile au denunţat abuzurile de pe coridoarele puterii.

Cazurile de violenţă sexistă şi de agresiune împotriva femeilor parlamentare sunt reale şi răspândite, se arată în raport. Concluziile sugerează că „fenomenul nu cunoaşte graniţe şi există, în grade diferite, în fiecare ţară, afectând un număr semnificativ de femei parlamentar".

Rezultatele se bazează pe date oferite de 55 de femei parlamentar de toate vârstele care au fost selectate din 39 de ţări din cinci regiuni.

Patru din cinci femei au spus că au fost supuse unor comportamente ostile, care le-au afectat psihologic sau le-au indus teamă. 44,4% au afirmat că au primit ameninţări cu moartea, cu violul, cu bătaia sau cu răpirea în timpul mandatelor.

„Respondentele au spus că majoritatea acestor acte au fost comise de colegii lor bărbaţi — din cadrul opoziţiei sau chiar din cadrul propriilor partide", se arată în sondaj.

Faptul de a avea sub 40 de ani sau de a aparţine opoziţiei sau unui grup minoritar „reprezintă un factor agravant” care pune femeile în pericol, conform acestui studiu al UIP, organism cu sediul la Geneva şi care leagă 171 de parlamente naţionale.

IPU le cere parlamentarilor — deopotrivă femei şi bărbaţi — să denunţe astfel de comportamente şi face apel la introducerea de coduri de conduită şi de proceduri pentru a depune plângere. Femeile reprezintă 22,8% din cei circa 46.000 de parlamentari din întreaga lume.

„Raportul este un semnal de alarmă. Este primul de felul său. Am intervievat membre ale parlamentelor, pentru a avea perspectivele lor persoane, din experienţa lor proprie", a declarat secretarul general al IPU, Martin Chungong, într-un briefing de presă.

„Analizăm cum putem ajuta pentru a rezolva unele dintre aceste chestiuni, pentru că ele sunt, de fapt, un obstacol în calea implicării femeilor în politică", a spus el.

Femeile parlamentare se confruntă cu gesturi ostile şi acte de violenţă sexistă în birourile parlamentare sau la întâlnirile politice, precum şi, mai nou, pe reţelele de socializare, se mai arată în raport.