Cele mai recente estimări ale Agenţiei suedeze pentru Migraţie indică că Suedia ar urma să primească între 28.000 şi 32.000 de solicitări de azil anul acesta. Anterior, în luna iulie, agenţia guvernamentală estima între 30.000 şi 50.000.

Printre factorii care explică această evoluţie se numără acordul UE-Turcia privind limitarea imigraţiei, întărirea frontierelor pe ruta balcanică şi reintroducerea controalelor selective la frontiere, în interiorul zonei Schengen. Şi alte state europene, inclusiv Germania, a raportat o scădere importantă a numărului de imigranţi.

Suedia a primit anul trecut peste 163.000 de solicitări de azil, fapt ce a provocat tensiuni în cadrul societăţii suedeze, în condiţiile creşterii rapoartelor privind infracţiuni comise de cetăţeni străini şi a cheltuielilor generate de sosirea unui mare număr de imigranţi.

Un sondaj recent al SIFO publicat de cotidianul Svenska Dagbladet a indicat că peste 40% dintre cetăţenii suedezi ar dori ca autorităţile să introducă măsuri mai dure în ceea ce priveşte imigraţia.