Cu toate acestea, sondajele au arătat că rata de participare nu se va ridica la cele 50 de procente necesare pentru validarea acestui referendum.

În cadrul referendumului, alegătorii din Ungaria vor avea posibilitatea să răspundă la întrebarea: "Doriţi să permiteţi Uniunii Europene să mandateze reinstalarea cetăţenilor non-ungari în Ungaria fără aprobarea Parlamentului?"

Planul de a organiza un referendum a fost anunţat de prim-ministrul Orban pe 24 februarie. Motivul oferit de guvern a fost acela că numai ungurii, mai degrabă decât Bruxellesul, ar putea decide cu cine doresc să trăiască împreună în propria lor ţară.

Chestiunea a fost aprobată de către Comisia Electorală Naţională la sfârşitul lunii februarie, iar Parlamentul a aprobat iniţiativa la data de 10 mai, cu 136 de voturi în favoare şi cinci împotrivă.

Ungaria ar trebui sa primească 1200 de migranţi din circa 160 de mii care trebuie relocaţi la nivel european. Guvernul maghiar a contestat această hotărâre cu privire la cotele migranţilor la Curtea Europeană de Justiţie.

"Dacă nu respingem cotele impuse, o familie de imigranţi ajunşi aici prin schema de redistribuire europeană ar putea apărea dintr-o dată la uşa vecinului", a avertizat Orban în cadrul unui interviu.

Viktor Orban a spus că referendumul de pe data de 2 octombrie este extrem de important pentru viitorul Ungariei, adăugând că "este nevoie de toţi votanţii".