Gottemoeller va deţine astfel al doilea post civil cu rangul cel mai înalt în cadrul NATO, după cel al secretarului general Jens Stoltenberg. Ea a fost anterior subsecretar pentru Controlul Armamentelor şi Securitate Internaţională la Departamentul american al Apărării, din această funcţie asistându-l pe secretarul de stat în chestiuni precum controlul armamentelor, neproliferare şi probleme politico-militare, se mai menţionează în comunicatul Alianţei.

Ea a mai fost secretar de stat asistent la oficiul pentru Controlul Armamentelor, Analiză şi Conformitate. Rose E. Gottemoeller a condus şi delegaţia americană la negocierile cu Rusia în vederea încheierii unui nou Tratat pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice (START).

Înainte de a se angaja la Departamentul american de Stat, în anul 2000, Rose E. Gottemoeller a ocupat diferite posturi în cadrul Departamentului american al Energiei, precum şi la centrul Carnegie din Moscova şi la Institutul Internaţional de Studii Strategice din Londra.