„Trebuie să ne concentrăm pe căutarea celor dispăruţi”, a declarat viceprim-ministrul Trinh Dinh Dung, într-o şedinţă ce a avut loc în vederea pregătirilor pentru sosirea taifunului. Dung a îndemnat autorităţile din 22 de provincii de coastă să pregătească, printre altele, şi planuri de evacuare.

Circa 500.000 de persoane au fost mutate şi peste 100.000 de locuinţe au fost acoperite de ape şi distruse de inundaţii, conform unui raport guvernamental.

Şi provincia insulară Hainan din China se pregăteşte de sosirea taifunului Sarika, ce va lovi marţi această zonă, informează Xinhua News. Potrivit şefului biroului de meteorologie local, Cai Qinbo, pagubele suferite de pe urma taifunului se aşteaptă să fie „grave”, fenomenul fiind prognozat a fi cel mai puternic şi distructiv care va lovi Hainan în ultimul deceniu.

Cursurile de la toate şcolile au fost suspendate, de luni până miercuri, ca şi trenurile de mare viteză, iar ambarcaţiunile de pescuit au fost chemate la ţărm, în aşteptarea celui de-al 21-lea taifun din acest an, care se pare că se va transforma într-un super-taifun când va atinge regiunile de uscat.

În Filipine, taifunul Sarika a provocat deja moartea a două persoane şi a forţat 12.496 de locuitori să îşi lase în urmă casele inundate sau ameninţate de viituri, potrivit agenţiei naţionale de gestionare a riscurilor de dezastre din această ţară. Aproape 300 de zboruri interne şi internaţionale au fost anulate în această ţară. Biroul de meteorologie local a estimat că furtuna va părăsi luni Filipine.