Stoltenberg a amintit de asemenea că „în ultimele săptămâni Rusia a desfăşurat în apropierea frontierelor Alianţei sisteme de rachete care pot transporta focoase nucleare, iar toate aceste mişcări fac parte dintr-o schemă de activitate militară de mare anvergură”.

„Aliaţii sunt foarte preocupaţi de acest comportament. Ne vom continua politica de apărare fermă combinată cu dialogul politic (...) Misiunea NATO este să asigure securitatea aliaţilor noştri. Dar trebuie să evităm accidente sau erori care să scape de sub control”, a mai spus el la conferinţa de presă comună cu ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni.

Secretarul general al NATO a criticat Moscova şi pentru faptul că ea 'continuă să bombardeze oraşul Alep şi să sprijine regimul sirian, în pofida suferinţei şi costului teribil în vieţi omeneşti şi în pofida puternicei opoziţii a comunităţii internaţionale'.

„Siria este sursa multor provocări de securitate ce provin dinspre vecinii noştri din sud”, a mai menţionat Stoltenberg, care a participat la Roma la un eveniment organizat de Colegiul de Apărare al NATO, instituţie ce are sediul în capitala Italiei.