Cu toate acestea, notează ziarul, în ciuda deprecierii rublei, creşterii inflaţiei şi scăderii puterii de cumpărare a populaţiei până la nivelul anilor 90, rating lui Putin rămâne la un nivel aproape de necrezut de înalt, de 80 la suta. Şi toate acestea din cauza aventurilor militare şi a furtunii propagandiste patriotice, apreciază publicaţia.

Există semne că la Kremlin se pregătesc pentru posibilitatea sfârşitului perioadei de unitate naţională şi începerii tulburărilor sociale. În decembrie, Duma de Stat a adoptat în ritm alert o lege care să permită ofiţerilor FSB sa tragă cu armele spre femei, minori şi persoanele cu handicap, în caz de „rezistenţă armată sau atac armat” din partea lor.

În plus, membrii OMON (trupe speciale ale politiei) au salariile neschimbate, în timp ce pentru restul unităţilor de poliţie acestea au fost reduse cu 10 la suta. În acelaşi timp, Ministerul de Interne a majorat de cinci ori achiziţiile de aruncătoare de grenade RGS-50M, concepute pentru dispersarea mulţimilor.

Apoi, la mijlocul lunii decembrie, postul de televiziune „Ostankino” a fost împrejmuit cu sârmă ghimpată. Lucrările s-au făcut pentru a împiedica pe eventualii protestatari să pătrundă în clădire. Totodată, guvernul a înlocuit paznicii civili cu o unitate de elită a FSB.

[putin tv] „Televiziunea joacă un rol-cheie în crearea zelului patriotic, chiar dacă trebuie să plătească pentru asta cu creşterea preţurilor şi scăderea nivelului de trai, – spune publicaţia. Ruşii au botezat această adversitate – lupta între televizor şi frigider. Acum, se pare că frigiderul începe sa câştige. Potrivit unui sondaj recent al Levada Center,  încrederea publică în ştirile TV a scăzut de la 79 la suta în 2009, la 41 la suta în prezent”.

Până acum, Kremlinul a reuşit să stăpâneasca nemulţumirea publicului cu „trucuri vechi de când lumea şi pământul”. El da vina pentru toate problemele pe duşmanii din străinătate. La început au fost americanii, apoi ucrainenii, iar acum turcii.

Institutul de Psihologie al Academiei ruse a constatat ca trei sferturi dintre ruşi încă mai învinovăţesc Occidentul pentru dificultăţile economice din Rusia, dar numai 38 la suta sunt de acord „cu noi sacrificii pentru asigurarea victoriei asupra duşmanilor Rusiei”.

Autorii studiului avertizează ca, în cel mult 18 luni, „înşelăciunea colectivă se poate destrăma complet şi furia populară se va îndrepta împotriva puterii politice interne”.

În ultima vreme, nemulţumirile în rândul ruşilor, atât printre angajaţii de la stat, precum şi în mediul de afaceri, au crescut semnificativ. Această schimbare de atitudine în societate a alarmat guvernul, iar acum se iau contramăsuri. Astfel, „garda pretoriană personala a lui Putin” – FSO – a fost instruita sa monitorizeze nivelul de nemulţumire din Rusia. Cu o problemă similară a fost însărcinat şi un grup de lucru special, condus de Irina Makieva, fostul adjunct al preşedintelui Vneşekonombank.

Între timp, unii experţi cred că, în realitate, Kremlinul nu se pregăteşte pentru eventuale răsturnări sociale. Astfel, Mark Galleoti consideră că obiectivul real al autorităţilor ruse este crearea „teatrului tiraniei – un stil de guvernare, în care Guvernul încearcă să para mai dur şi mai periculoase decât este în realitate”.

„Teatru sau nu, dar câţiva oameni deja au fost sacrificaţi pentru a descuraja eventuale noi proteste viitoare” – subliniază publicaţia. Mai mulţi activişti au fost arestaţi în 2011 şi au primit pedepse cu închisoarea. Totodată, de îndată ce oligarhul fugar Mihail Hodorkovski a decis să intre în politică în Rusia, Procuratura Generală din Rusia l-a acuzat de crimă şi s-a asigurat, astfel, ca acesta nu se va mai întoarce niciodată în patrie.

„Cu toate acestea, pentru ca cei de la Kremlin sa elimine o dată pentru totdeauna orice posibilitate de nemulţumire, Rusia trebuie să redevină o ţară prosperă. Într-o eră a preţurilor scăzute la petrol, acest lucru ar însemna că ţara ar trebui să devină competitivă. Pentru a face acest lucru, statul ar trebui să creeze un sistem judiciar funcţional şi echitabil şi sa suprime instinctele agresive ale birocraţilor şi serviciilor speciale. Dar aceasta ar însemna distrugerea însăşi a fundamentului sistemului cleptocratic, construit de Putin. Deci preşedintele rus mai are la dispoziţie doar două instrumente principale: represiunea şi zelul patriotic. Pana acum cele doua l-au slujit bine. Întrebarea este dacă ruşii vor mai crede mult televizorul cu frigiderele goale”- încheie publicaţia.