„Trebuie să o luăm de la capăt şi să regândim doctrina şi strategia noastră militară”, explică un ofiţer canadian, care adaugă că nici în cei 10 ani petrecuţi pe frontul din Afganistan nu s-a confruntat cu asemenea grozăvii, potrivit The Glob and Mail.

Deşi se află la 1.200 de kilometri distanţă de linia frontului din estul Ucrainei, militarii canadieni au fost şocaţi de ce-au găsit în ţara sfâşiată de război.

În primul rând, separatiştii din Lugansk şi Doneţk beneficiază de armament şi tehnică de luptă modernă din Rusia.

Mărturiile soldaţilor ucraineni arată că separatiştii combină armamentul rusesc de ultimă oră cu atacurile cibernetice, propagandă masivă şi tehnici de luptă convenţionale şi neconvenţionale într-un conflict super-toxic întreţinut de Putin în regiune.

„Există foarte mult armament rusesc de generaţie nouă în zona de conflict”, a precizat un Lt.-Col. Jason Guiney, comandantul canadienilor, referindu-se inclusiv la blindate care au capacitatea să respingă proiectile antitanc.

„Am descoperit că ucrainenii au de înfruntat atacuri cibernetice; război electronic, cum ar fi bruiajul; au de a face cu drone, care sunt folosite de separatişti pentru a executa lovituri precise de artilerie”, a precizat colonelul.

Canada asigură la fiecare 5 luni câte o nouă serie de 200 de instructori militari, care au sarcina de a învăţa trupele armatei ucrainene diverse tehnici de luptă, de dezamorsare a bombelor sau procedee de prim-ajutor şi tratament acordate pe câmpul de luptă.

Însă, în multe cazuri, militarii canadieni s-au trezit puşi în postura de elevi silitori, care iau de zor notiţe asupra unor metode neconvenţionale de luptă pe care separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei le aplică în cadrul acestui conflict.