„Să fim sinceri: au existat vremuri dificile în cooperare atât la nivel politic cât şi economic şi a sosit momentul potrivit pentru a schimba acest lucru”, a declarat Sigmar Gabriel, care deţine şi portofoliul economiei, la o zi după sosirea sa în capitala cubaneză pentru o vizită oficială de două zile.

În perioada Războiului Rece, Cuba a întreţinut relaţii contrastante cu Republica Federală a Germaniei (RFG) şi RDG-ul comunist. După reunificarea Germaniei însă, în 1991, cele două ţări au păstrat distanţa şi relaţiile lor au fost abia cordiale.

În iulie, în urma procesului de normalizare angajat în aprilie 2014 între insulă şi Uniunea Europeană, Frank Walter Steinmeier a fost primul şef al diplomaţiei Germaniei necomuniste care a vizitat Cuba, relansând cooperarea dintre Berlin şi Havana.

În deschiderea unui forum al întreprinzătorilor, Sigmar Gabriel s-a pronunţat pentru edificarea „unor fundaţii, unor baze noi”.

În faţa unor reprezentanţi ai giganţilor germanilor ca Siemens, Bosch sau Volkswagen, ministrul cubanez al comerţului exterior, Rodrigo Malmierca, a subliniat "marele potenţial" al relaţiilor bilaterale.

Potrivit Havanei, Berlinul figurează în prezent printre primii săi zece parteneri comerciali, iar germanii sunt cei mai numeroşi turişti din insulă, cu 180.000 de vizitatori, după canadieni (peste un milion).