Dacă raportul se dovedeşte real, dezvoltarea acestor baterii este semnificativă în contextul în care grupul poate dispune de vechile rachete pe care le-a obţinut şi care în acest moment sunt inutilizabile din cauza bateriilor epuizate.

Statul Islamic a pierdut o treime din teritoriile ocupate în Irak şi Siria pentru că nu a putut riposta loviturilor aeriene ale Rusiei şi coaliţiei internaţionale conduse de SUA.

Teoretic, avioanele care bombardează poziţiile Statului Islamic ar putea fi în pericol, scrie sursa citată. Rachetele aflate în posesia Statului Islamic, deţinute anterior de armata siriană, nu sunt totuşi o ameninţare pentru avioanele de luptă moderne.

O îngrijorare mai mare o reprezintă ameninţarea la adresa avioanelor civile, dacă Statul Islamic reuşeşte să trimită aceste baterii sau instrucţiunile de fabricare a lor, agenţilor săi din întreaga lume.

Sky News a primit un material video de la rebelii din Armata siriană de Eliberare, găsit asupra unui luptător al Statului Islamic reţinut când traversa teritoriul controlat de ei.

Rebelii nu cunoşteau cu precizie ce conţine materialul însă, la o privire mai amănunţită, înfăţişează o şcoala din Raqqa unde oameni de ştiinţă au dezvoltat noile dispozitive.

În afară de bateriile de rachetă sunt înfăţişate experimente cu maşini-capcană telecomandate şi „conduse” de manechine. Manechinele au mecanisme interne care imită „semnătura termală” a oamenilor.

Maiorul Chris Hunter, fost tehnician britanic din forţele speciale, s-a declarat „şocat” de conţinutul materialului.

„Acest gen de înregistrare este clar făcut pentru a da mai departe informaţia – progresul în zonele de cercetare şi dezvoltare. Ne oferă o imagine foarte bună cu privire la unde sunt ei acum, ce aspiră să facă şi diversitatea tipurilor de ameninţări cu care ne-am putea confrunta”, a spus acesta.