Cea de a treia furtună din ultimele trei zile, care s-a abătut asupra sudului Californiei, corespunde cu ceea ce meteorologii descriu ca fiind banda de alergat a fenomenului El Nino: o succesiune de furtuni din cauza acestui fenomen climatic care determină o creştere a temperaturii apei în estul Pacificului şi, ca urmare, o serie de intemperii violente.

Furtunile au provocat vânturi care au ajuns până la 96 kilometri pe oră, antrenând riscul prăbuşirii copacilor şi creşterea valurilor marine până la 4,5 metri înălţime în comitatele Los Angeles şi Ventura, unde trăiesc aproximativ 11 de milioane de locuitori.

În suburbiile din Los Angeles, la Sun Valley, o parte din autostrada 5 a fost inundată, provocând scufundarea mai multor maşini, închiderea a numeroase drumuri şi infernale blocaje în trafic, relatează AFP.

Unele drumuri au fost parţial închise din cauza alunecărilor de teren, iar noroiul a intrat în două case din Pasadena, municipiu adiacent oraşului Los Angeles.

AFP precizează că toate aceste fenomene meteorologice nu s-au soldat cu victime sau răniţi.

Autorităţile, aflate în alertă, au avertizat că inundaţii pe căile rutiere sunt de aşteptat în întreg comitatul Los Angeles, cu riscul unor viituri rapide şi al aluviunilor, potrivit National Weather Service.

„Avem capacitatea de a găzdui 6.000 de persoane şi utilizăm doar 50% din capacitatea noastră”, a declarat primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, la un chat pe internet organizat de Reddit.com.

Furtunile s-au manifestat la altitudine, în munţii Sierra Nevada, prin căderi puternice de zăpadă, binevenite pentru reconstrucţia stratului de zăpadă necesară alimentării cursurilor râurilor şi a apei freatice.

Însă Eric Garcetti a declarat că după patru ani de secetă ar fi nevoie de patru ani (de ploaie) de genul acesta pentru a recupera rezervele de apă ale statului California.

O nouă furtună este aşteptată până la sfârşitul acestei săptămâni.

Potrivit climatologilor, fenomenul El Nino, care are loc o dată la patru până la şapte ani, se află la originea tornadelor mortale din statul Texas din ultimele săptămâni, neobişnuite pentru acest sezon, precum şi a climei blânde din acest sezon din nord-estul Statelor Unite ale Americii, mai notează agenţia France Presse.