„Dreptul la viaţă, la libertate şi la căutarea fericirii le-a fost răpit studenţilor de la colegiile din Blacksburg şi Santa Barbara, liceenilor din Columbine şi elevilor din clasa întâi din Newtown. Aceste drepturi le-au fost răpite tuturor familiilor care nu şi-au imaginat vreodată că cei pe care îi iubesc vor fi luaţi din vieţile lor de glonţul unei arme. De câte ori mă gândesc la acei copii mă apucă furia. Şi, apropo, asta se întâmplă în fiecare zi pe străzile din Chicago”, a declarat Obama.

În timpul discursului său, preşedintele american a mai menţionat că restricţiile actuale privind regimul armelor de foc nu îşi au rostul. Pentru a reduce numărul incidentelor armate din Statele Unite, Obama a anunţat că magazinele specializate în comercializarea armelor vor trebui să obţină licenţe speciale, să verifice riguros potenţialii clienţi cu deficienţe mentale sau cu antecedente penale. Măsurile anunţate de liderul de la Casa Albă sunt incluse într-o ordonanţă executivă, o manevră menită să evite o decizie a Congresului. 

Chiar în timp ce preşedintele american vorbea despre soluţii pentru ca tinerii şi, în special, copiii să nu aibă acces facil la armele de foc, un nou incident provocat din cauza unei astfel de neglijenţe a avut loc în statul Georgia. O fetiţă de doar doi ani a fost rănită, după ce a fost împuşcată în piept, de către un alt copil. Din fericire, viaţa fetiţei rănite nu e în pericol, potrivit presei americane.