„Vă rog să primiţi asigurările mele că Peninsula Crimeea va fi în cele din urmă eliberată şi va reveni sub jurisdicţia Ucrainei”, a declarat Kasianov, într-o întâlnire pe care a avut-o cu acest prilej cu emisarul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko pentru problemele tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev.

Anterior, fostul premier rus subliniase că numai tătarii din Crimeea au dreptul în conformitate cu Carta ONU să ridice problema autodeterminării peninsulei.

Pentru a conferi anexării Crimeii o aparenţă de legitimitate, Moscova argumentează că le-a oferit locuitorilor peninsulei să-şi manifeste dreptul la autodeterminare „în deplină concordanţă cu dreptul internaţional”, iar „alipirea” a avut loc în urma unui referendum, la care 90% dintre locuitorii Crimeii au optat pentru ruperea de Ucraina şi intrarea în componenţa Rusiei.

În discuţiile pe care le-a purtat miercuri la Strasbourg, Kasianov a abordat între altele problema înrăutăţirii situaţiei economice şi politice în Rusia, pe fondul actualei politici de izolare duse de regimul de la Moscova.

La Kiev, preşedintele Petro Poroşenko a reiterat că Rusia va rămâne o ameninţare militară strategică pentru ţara sa.

„Pe termen lung, principala ameninţare militară este şi, din păcate, va continua să fie Federaţia Rusă, ţară agresoare”, a declarat Poroşenko, vorbind la o reuniune a Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare. Criza economică din Rusia, afirmase anterior preşedintele Ucrainei, este „preţul plătit” de Moscova pentru „agresiunea” împotriva statului ucrainean.