Potrivit lui Obama, aceste măsuri vizează în total aproximativ 10.000 de deţinuţi din închisorile federale. El şi-a exprimat de asemenea speranţa că măsurile vor servi 'ca model' pentru închisorile administrate de state.
Cu 2,2 milioane de deţinuţi în întreaga ţară, în SUA se află după gratii mai mulţi bărbaţi şi femei decât în 35 de ţări europene la un loc. „Plasarea în izolare s-a intensificat în SUA începând cu începutul secolului al XIX-lea, cu justificări care au evoluat de-a lungul timpului", a subliniat preşedintele american. „În prezent, este folosită tot mai mult în mod excesiv", a adăugat el, invocând cercetări conform cărora acest mod de detenţie poate avea consecinţe psihologice devastatoare.

„Cum putem să punem deţinuţi într-o izolare care nu este necesară, cunoscând efectele acesteia, şi să ne aşteptăm de la ei să se reintegreze în comunitate?”, s-a întrebat Obama.

„Asta nu ne întăreşte siguranţa şi este un afront la umanitatea noastră comună", a adăugat el, citând exemplul unor state, cum ar fi Colorado, care au redus folosirea acestei metode şi au înregistrat rezultate pozitive, în special o scădere a numărului cazurilor de violenţă faţă de personalul închisorilor.

„SUA sunt ţara celei de-a doua şanse, însă, mult prea des, experienţa izolării este un obstacol în calea acestei a doua şanse", a mai spus el.
Potrivit lui Obama, aproximativ 100.000 de deţinuţi sunt plasaţi în izolare în închisorile americane, dintre care numeroşi minori şi persoane care suferă de tulburări psihiatrice.

În iulie, Obama a devenit primul preşedinte al SUA în exerciţiu care a vizitat o închisoare federală, pentru a atrage atenţia asupra unui sistem carceral printre cele mai costisitoare şi cu închisori printre cele mai suprapopulate din lume.