Potrivit ziarului, timp de doi ani consecutivi, Rusia are o prezenţă modestă la Davos. Niciunul dintre liderii politici din ţară nu mai ţine discursuri în plenul forumului. A apus şi epoca în care ruşii făceau demonstraţii de proiecte ambiţioase. În acest an, Federaţia Rusă a trimis un singur reprezentant la Davos, pe vicepremierul responsabil de dezvoltarea Orientului Îndepărtat din Rusia, Iuri Trutnev. Acesta a încercat în zadar să-i inspire pe ascultătorii săi cu câteva cifre uimitoare în ceea ce priveşte investiţiile în Vladivostok.

Şeful Băncii Centrale ruse, Elvira Nabiulina a anulat călătoria sa la forum din cauza căderii bruşte a rublei. Cu toate acestea, lipsa acesteia iarăşi nu a fost remarcată de nimeni la Davos.

„Cel mai rău lucru care se putea întâmpla Rusiei este ca nimeni nici măcar nu a pomenit despre ea. Este „rezervata” doar pentru China”, – citează Le Monde cuvintele unui participant permanent al forumului de la Davos.

Experţii economici internaţionali sunt foarte pesimişti în ceea ce priveşte starea economiei ruse în următorii doi ani. Cea mai importantă problemă pentru investitorii străini care încă mai sunt interesaţi de Rusia este dacă guvernul de la Moscova va profita de scăderea preţurilor la petrol pentru o reformă structurală a economiei şi dacă va scăpa de dependenţa de petrol?

Cei mai mulţi dintre experţii care au fost intervievaţi de Le Monde la Davos au spus că au serioase îndoieli în această privinţă.