Numai anul trecut au fost prevenite 11 atacuri de tipul atentatelor teroriste din capitala franceză, comise pe 13 noiembrie 2015 şi soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi.

„Unul dintre atacuri ar fi vizat un concert, iar altele ar fi urmat să aibă loc împotriva civililor francezi şi să producă numeroase victime pe străzi”, a declarat Cazeneuve pentru postul public francez de televiziune.

Atacurile de pe 13 noiembrie anul trecut au vizat zona arenei Stade de France, baruri, restaurante şi sala de concerte Bataclan din centrul Parisului. Ele au fost comise de trei echipe formate din câte trei jihadişti.

Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atentatele de la jumătatea lunii noiembrie. În urma atacurilor, în Franţa a fost decretată starea de urgenţă, care urmează să expire pe 26 februarie.

Preşedintele François Hollande a anunţat vineri că îi va solicita parlamentului francez să extindă cu trei luni starea de urgenţă, până la finalul lunii mai 2016.

„Atât timp cât noi considerăm că există o ameninţare (teroristă) iminentă, avem nevoie de starea de urgenţă. Eu sper că starea de urgenţă va avea cea mai scurtă durată posibilă, dar în acelaşi timp că ea va fi în vigoare suficient de mult pentru a garanta protecţia populaţiei franceze”, a explicat Bernard Cazeneuve.

Cea mai înaltă instanţă administrativă franceză, Consiliul de Stat, va examina marţi cererea depusă de organizaţia Liga Drepturilor Omului privind încetarea stării de urgenţă în Franţa.