Potrivit unui comunicat publicat vineri pe site-ul Consiliului Europei, raportul de evaluare adoptat de GRECO subliniază că în România există o voinţă fără precedent de combatere a infracţiunilor de corupţie din instituţiile publice. Totuşi, raportul cere autorităţilor române să intensifice eforturile de prevenire a corupţiei prin dezvoltarea unor reguli de integritate pentru parlamentari şi prin mărirea eficienţei măsurilor existente pentru judecători şi procurori.

"România a făcut paşi importanţi privind investigarea şi judecarea (actelor de) corupţie. Acum trebuie să dezvolte un sistem de prevenire mai robust şi mai eficient, care să rezolve situaţiile problematice încă înainte de a se transforma în acte infracţionale", a afirmat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei (CoE) înfiinţat în 1999 în vederea monitorizării nivelului de conformitate a statelor membre cu standardele anticorupţie, a adoptat Raportul de evaluare privind România în cadrul reuniunii plenare din perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2015. Reuniunea a avut loc la Strasbourg şi face parte din runda a patra de evaluare care a debutat în ianuarie 2012.