Furtuna vine din vestul ţării, din Colorado, şi se aşteaptă să afecteze 14 state din zona de centru şi est, cu impact maxim în regiunea capitalei federale, a oraşului Baltimore şi, poate, şi la Philadelphia.

În total, aproximativ 70 de milioane de persoane vor avea de suportat rafalele de vânt, de până la 90 de kilometri pe oră, şi precipitaţiile abundente aduse de furtuna Jonas, scrie AFP.

Depunerile de zăpadă ar putea ajunge chiar şi la 80 de centimetri, potrivit unor prognoze prezentate de CNN. Dacă această estimare se va confirma, se va doborî recordul în domeniu din Washington DC, care data din 1922 şi era de 71 de centimetri de zăpadă.

„Ninsorile puternice vor genera situaţii periculoase şi vor fi o ameninţare pentru oameni şi proprietăţi. Deplasările se vor restrânge considerabil şi este chiar posibil ca acestea să devină imposibile în punctul de maxim al furtunii", a avertizat Serviciul Naţional de Meteorologie. De asemenea, se poate forma polei şi nu este exclus să se înregistreze inundaţii în zonele de coastă.

Zăpada şi-a făcut apariţia în Washington DC încă de miercuri, depunându-se într-un strat de numai trei centimetri şi, cu toate acestea, a produs ambuteiaje şi aproape 800 de accidente auto, iar circa 400 de automobile au rămas în pană, după cum a informat poliţia din statul Virginia.

Guvernatorul statului Virginia, Terry McAuliffe, a instituit joi dimineaţa starea de urgenţă, ceea ce îi permite să deblocheze fonduri suplimentare pentru gestionarea situaţiei.