Hermann a spus că Germania încearcă să determine prin toate mijloacele o reducere durabilă a numărului sosirilor de noi refugiaţi, pentru că nu are capacitatea să primească încă un milion de migranţi în 2016. El a adăugat că guvernul federal poartă convorbiri în acest sens cu autorităţile de la Ankara vineri, bazându-se pe Turcia pentru a limita fluxul de migranţi spre teritoriul său.

În acelaşi timp, Germania ar trebui să afirme clar şi răspicat că nu poate primi tot atâţia refugiaţi ca în 2015, a mai spus Joachim Herrmann, adăugând că ţara sa îşi doreşte ca acest mesaj să ajungă în ţările de origine ale refugiaţilor. Este lucru cunoscut că refugiaţii nu vor să rămână în Bulgaria sau Macedonia şi că Germania este destinaţia finală pentru majoritatea lor, a spus el.

Ministrul de interne bulgar Rumiana Bacivarova a declarat că aderarea la spaţiul Schengen rămâne o chestiune importantă pentru Bulgaria. Totuşi, a precizat ea, guvernul este conştient de situaţia gravă din Europa şi crede că acum este mai important să-şi respecte angajamentele decât să insiste asupra garantării unor drepturi suplimentare pentru cetăţenii bulgari. „De aceea nu vom cere includerea subiectului pe agendă, dar vom acţiona în conformitate cu situaţia şi cu decizia comună a UE”, a spus Bacivarova, adăugând că Bulgaria corespunde standardelor Schengen pentru protecţia frontierei.

Potrivit unei opinii juridice anunţate la ultima reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE, frontierele externe ale Bulgariei, României, Croaţiei şi Ciprului sunt frontiere externe ale spaţiului Schengen notează BTA.

La forumul de la Sofia a mai participat Dragan Mektic, ministru al securităţii din Bosnia-Herţegovina, care a declarat că ţara sa sprijină toate formele de cooperare în combaterea terorismului.

Ţările din regiunea Dunării vor adopta o declaraţie comună privind combaterea terorismului, s-a anunţat vineri. Textul prevede prevenirea terorismului, securitatea frontalieră, protecţia infrastructurilor strategice şi amplificarea schimbului de informaţii între autorităţile abilitate.

Prim-ministrul bulgar şi Boiko Borisov şi ministrul Joachim Herrmann au avut o întrevedere în care au discutat despre modul în care poate fi gestionată criza migraţiei din UE şi ameninţările pentru securitate. Cei doi politicieni au convenit că Europa ar trebui să lanseze un efort concertat pentru a face faţă presiunii exercitate de migranţi.

Borisov şi Hermann şi-a exprimat satisfacţia în ceea ce priveşte aprofundarea cooperării în domeniul securităţii între Bulgaria şi landul german Bavaria, după ce o Declaraţie privind cooperarea poliţienească a fost semnată joi de ministrul bavarez şi vicepremierul bulgar Rumiana Bacivarova. Borisov a subliniat că existenţa unor contacte mai strânse la nivelul poliţiei este în interesul ambelor teritorii şi a reamintit că Bavaria este primul land german cu care Bulgaria a început cooperarea în domeniul afacerilor interne.