Afirmaţiile îi aparţin purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a adăugat ca ancheta britanică nu a fost transparentă şi a stricat relaţiile dintre Londra şi Moscova, scrie Sky News, citată de ziare.com .

„Regretăm faptul că un caz pur penal a fost politizat şi a cauzat tensiuni în ceea ce priveşte relaţiile noastre bilaterale. Este evident că decizia de a opri investigaţia procurorilor şi demararea audierilor a fost motivată politic.

Motivul este clar - procesul, în ciuda numelui său, nu este transparent nici pentru partea rusă, nici pentru public, având în vedere că unele dintre documente nu au fost făcute publice pentru că ar fi „confidenţiale”. Aşadar, nu aveam niciun motiv sa ne aşteptăm ca rezultatele acestei anchete politizate şi opace, care de la început a încercat să ducă la un rezultat „dorit”, să devină dintr-odată obiective şi imparţiale", a explicat oficialul rus.

Comentariile de la Moscova vin după ce concluziile anchetei unui judecător britanic de la Înalta Curte de la Londra au fost prezentate joi opiniei publice şi au arătat că asasinarea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, în 2006, a fost „probabil” aprobată de către preşedintele Vladimir Putin.