Cu Rua avea aproximativ 120 de ani, a declarat Ha Dinh Duc, un profesor de biologie, care a tratat ţestoasa uriaşă în ultimii ani, deşi unii susţineau că animalul ar fi avut peste 700 de ani.

În prezent, doar trei exemplare ale aceleiaşi specii mai trăiesc în întreaga lume, dintre care unul în Vietnam şi două în China. Potrivit DPA, se crede că specia a fost adusă în lacul din Hanoi cu secole în urmă.

În cultura populară, Cu Rua era asociată cu o ţestoasă mitică care i-ar fi dat împăratului Le Loi (1384/1385-1433 ) o sabie magică cu care acesta i-ar fi înfrânt pe duşmanii Vietnamului.

În ultimele decenii, vietnamezii credeau că orice apariţie a lui Cu Rua le aduce noroc. Cu toate acestea, atunci când broasca ţestoasă a început să iasă frecvent la suprafaţă în urmă cu cinci ani, Duc şi alţi specialişti şi-au dat seama că aceasta era bolnavă, ca urmare a creşterii populării şi a distrugerii habitatului său. Nemulţumirea publică generată de această veste i-a determinat la acel moment pe oficiali să cureţe lacul şi să trateze broasca ţestoasă.