Dacă aceşti disidenţi nu au dorit să publice lista semnatarilor, este pentru prima dată când parlamentari din partidul lui Merkel îşi pun semnătura pe un document în care este denunţată politica privind imigranţii, decisă de cancelarul federal în septembrie. Aceasta a suspendat de facto reglementarea europeană ce permite retrimiterea de migranţi.

„Nu dorim să divizăm grupul parlamentar CDU, nu facem decât să cerem aplicarea legii. Mă aştept la un răspuns la începutul săptămânii viitoare”, a declarat pentru AFP unul dintre iniţiatorii scrisorii, Christian von Stetten.

Aceşti deputaţi notează în mod concret că numeroase ţări din UE nu împart povara pe care o reprezintă sosirea a sute de mii de migranţi care fug din calea războiului din Siria sau de sărăcie.

Or, Merkel a promis o reducere substanţială a fluxului de migranţi nu prin închiderea frontierelor germane, după cum intenţionează unii dintre aliaţii ei, ci acţionând la nivel european şi internaţional pentru a combate cauzele exodului şi a întări frontierele externe ale UE.

Chiar dacă cei în jur de 40 de aleşi ai CDU reprezintă doar o mică parte dintre cei 256 de parlamentari ai partidului în Bundestag, ei se adaugă aleşilor din CSU, ramura bavareză a conservatorilor (54 de deputaţi) care se opun categoric politicii promovate de Merkel în problema migranţilor.