Potrivit lucrătorilor umanitari locali, 32 de persoane au murit de subnutriţie în ultima lună, iar săptămâna trecută două convoaie cu ajutoare au fost livrate celor 42.000 de persoane din acest oraş aflat sub blocadă de mai multe luni.

Alte zeci de persoane au nevoie urgentă de îngrijiri medicale de specialitate în afara oraşului Madaya pentru a putea supravieţui, însă lucrătorii umanitari ai ONU şi ai Semilunii Roşii Arabe Siriene nu au reuşit să evacueze decât 10 dintre ele, se arată în raport.

„De la 11 ianuarie, în pofida asistenţei oferite, cinci persoane ar fi murit de subnutriţie la Madaya”, este menţionat în raportul umanitar al Naţiunilor Unite.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că părţile implicate în războiul din Siria, şi în special guvernul preşedintelui Bashar al-Assad, comit „atrocităţi” şi a condamnat folosirea înfometării ca armă de război în acest conflict care durează de cinci ani.

Potrivit ONU, circa 450.000 de persoane sunt blocate în 15 asedii pe teritoriul Siriei, printre care şi în zone controlate de guvern, de jihadiştii Statului Islamic şi de alte grupări insurgente.