„Discursul despre Starea Uniunii este de-a dreptul plictisitor, lent, letargic, greu de urmărit!”, a scris Trump pe contul său oficial de Twitter, apreciind totodată că „acordul (nuclear) cu Iranul este îngrozitor”.

Al doilea clasat în sondajele pentru obţinerea nominalizării Partidului Republican în cursa pentru Casa Albă, senatorul Ted Cruz, şi-a justificat decizia de a nu asista la discursul la care au fost invitaţi toţi membrii Senatului. „Cred că discursul din această seară nu a surprins pe nimeni. Din păcate, a fost mai puţin (un discurs) despre Starea Uniunii şi mai mult (un discurs) despre starea negării. Preşedintele Obama a dovedit că este rupt de realităţile din SUA”, a declarat Cruz într-un interviu acordat postului NBC News. Cruz i-a reproşat totodată lui Obama că nu a pronunţat cuvintele „terorism islamist radical”, că nu a vorbit despre atacurile din Paris şi San Bernardino (California) şi l-a acuzat de 'minimalizarea riscului' pe care-l reprezintă gruparea teroristă Statul Islamic.

Un alt senator republican care a lipsit de la discursul din Congres al lui Obama, Rand Paul, a scris pe contul său de Twitter că preşedintele SUA este un mincinos, în timp ce fostul guvernator de Florida, Jeb Bush, a criticat declaraţiile lui Obama pe tema politicii externe. „Sunt Statele Unite mai sigure? Coreea de Nord face teste nucleare. Siria este în haos. Talibanii avansează. Acest preşedinte trăieşte în altă lume”, a scris Bush pe contul său oficial de Twitter. În schimb, senatorul şi candidatul republican Marco Rubio a fost prezent în Congres la discursul lui Obama, dar părea vizibil obosit şi deloc interesat de ceea ce spunea Obama, comentează EFE.

Pe de altă parte, candidaţii democraţi, îndeosebi Hillary Clinton, s-au grăbit să elogieze ultimul discurs al lui Obama. „Statele Unite o duc mai bine datorită leadership-ului preşedintelui. Sunt mândră să-l numesc prietenul meu. Să continuăm aceste progrese”, a scris Clinton pe contul ei de Twitter. Ea a postat totodată un mesaj în limba spaniolă în care spunea că Obama „a menţinut economia puternică şi ţara sigură. Asta trebuie să facă preşedintele. Este datoria lui”.

Principalul ei rival democrat, senatorul Bernie Sanders, a scris pe Twitter că alocuţiunea a fost importantă pentru că Obama a amintit ţării că „nu se teme de schimbare, ci profită de ea pentru a îmbunătăţi vieţile tuturor americanilor”.