Curtea Europeană a Drepturilor Omului l-a invitat pe Nils Muiznieks să intervină ca terţă parte cu privire la cazurile ce implică transferul a doi solicitanţi de azil din Austria în Ungaria, conform Regulamentelor Dublin.

Muiznieks a afirmat măsurile extrem de restrictive luate în ultimele luni de autorităţile ungare se traduc într-o acţiune deliberată a acestora din urmă de a descuraja solicitanţii de azil să intre în ţară şi să ceară azil acolo.

„Procedura de azil este prea rapidă şi duce lipsă de măsuri de salvgardare esenţiale, condiţiile de detenţie în cazul azilului sunt problematice şi climatul general negativ faţă de migranţi încurajat de autorităţi nu este favorabil integrării solicitanţilor de azil şi a refugiaţilor în societatea ungară”, a adăugat el.

Reprezentantul Consiliului Europei a spus că o proporţie considerabilă a persoanelor retrimise în Ungaria în conformitate cu Regulamentele Dublin III sunt în prezent în detenţie şi soluţiile disponibile pentru a contesta arestul nu pot fi considerate eficiente.

După ce autorităţile ungare au introdus măsura conform căreia Serbia este considerată ţară terţă sigură, „persoanele retrimise în Ungaria conform Regulamentelor Dublin sunt expuse unui risc ridicat de a face obiectul deportării în Serbia”, a explicat Nils Muiznieks.

Intervenţia ca terţă parte este prevăzută de articolul 36 al Convenţiei Europene privind Drepturile Omului, conform căruia comisarul pentru drepturile omului poate face observaţii scrise cu privire la toate cazurile actuale.