O etapă importantă a fost trecută cu sosirea marţi seara la Toronto a celui de-al 10.000-lea refugiat şi Canada se apropie de obiectivul său de a primi 25.000 de refugiaţi sirieni până la sfârşitul lunii februarie, a indicat ministrul.

În total, potrivit cifrelor ministerului, 10.121 de refugiaţi sunt acum pe teritoriul canadian, din care o mare majoritate susţinuţi de particulari sau organisme private în peste 100 de oraşe. Canada continuă să dea exemplu pe plan internaţional cu intervenţia sa în cea mai gravă criză a refugiaţilor din epoca noastră, a declarat John McCallum.

Premierul Justin Trudeau a promis în cursul campaniei sale electorale victorioase că va primi 25.000 de refugiaţi sirieni, care se află în Liban, Iordania şi Turcia. Acest obiectiv ambiţios a întâmpinat probleme administrative şi de logistică. Guvernul canadian continuă podul aerian pentru a transporta încă 15.000 de refugiaţi până la sfârşitul lunii februarie. Peste 5.000 de sirieni se află deja în posesia unor documente administrative necesare îmbarcării.

Pentru a reuşi să primească 25.000 de refugiaţi sirieni în patru luni, guvernul canadian s-a bazat pe Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR), care a contactat aproximativ 70.000 de sirieni în tabere din Liban şi Iordania pentru a le propune să emigreze în Canada. Din acest total, la 12 ianuarie, 23.859 de refugiaţi au contactat UNHCR care a transmis serviciilor consulare canadiene 16.000 de dosare.