Astfel, oficiali turci, germani sau ucraineni sunt portretizaţi drept „marionete americane linguşitoare”, preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko oficialii ruşi îi spun „Frankenstein nazist”, iar premierului Iaţeniuk „papuşă gonflabilă de la sex-shop”.

Nu a scăpat neinsultat nici preşedintele SUA, Barack Obama. În Rusia el este comparat cu Tuzik – nume dat unui „câine amărât de talie mică”. În plus, deputatul Dumei de Stat Irina Rodnina a publicat o fotografie editată în care Barack şi Michelle Obama privesc cu duioşie nişte banane.

Aceste atacuri împotriva preşedintelui american, chiar dacă sunt comise de persoane care nu au legătură cu guvernul, au loc cu aprobarea tacită a lui Putin, consideră publicaţia.

„Presa şi mass-media electronice din Rusia îl prezintă pe Obama leneş şi incompetent”, subliniază publicaţia. Magazinele vând autocolante, postere şi tricouri pe care Barack Obama apare ca maimuţă sau coşar. Ruşii obişnuiesc să ardă în public manechine reprezentându-l pe Obama sau denumesc animalele cu numele lui, ca în exemplul porcului negru din grădina zoologică din Volgograd.


Toate aceste atacuri nu sunt doar manifestări ocazionale ale naturii narcisiste a liderului de la Kremlin, ci parte integrantă a eforturilor lui Putin de a creşte sprijinul politicilor sale în rândul ruşilor şi de consolidare a propriei poziţii, spune publicaţia.

Succesul acestei „campanii de propagandă” este cauzat în primul rând de faptul că şeful Kremlinului controlează toată mass-media din Rusia. Jurnaliştii care refuză să urmeze linia oficială îşi pierd locul de muncă, ajung la închisoare sau mor neaşteptat, subliniază Washington Post.

În plus, propaganda se foloseşte cu pricepere de nostalgia ruşilor faţă de trecutul imperial al ţării lor, perceput adesea într-o lume idealizată. Nimeni nu mai vorbeşte despre represiunile comuniste, accentul fiind pus pe modul în care străinii urzesc planuri, comploturi şi diverse intrigi împotriva Rusiei.

Cu toate acestea, campania de propagandă a lui Putin dă dovada de un anumit nivel de disperare. Economia rusă trece printr-o perioadă foarte dificilă cauzată de scăderea preţurilor la petrol şi introducerea sancţiunilor occidentale, spun autorii. Corupţia şi proasta conducere îi nemulţumesc pe ruşi. În unele oraşe, salariile nu sunt plătite de luni de zile. Toate acestea vorbesc despre fragilitatea sistemului financiar din Rusia.

Din aceasta cauză, dar şi pentru ca îi „lipseşte legitimitatea democratică şi ideologică”, Guvernul lui Putin este din ce în ce mai vulnerabil, crede publicaţia. Kremlinul ridică simultan miza şi se bazează pe o politică externă agresivă şi represiuni în interiorul ţării, cu intensificarea campaniei de propagandă în străinătate.

„Victoria în lupta globală a ideilor este parte esenţială în asigurarea ordinii democratice mondiale”, scrie ziarul. SUA ar trebui să conducă campania de contracarare a propagandei rasiste a Moscovei, precum şi pentru instaurarea democraţiei, toleranţei şi a drepturilor omului, subliniază Washington Post.