ABC News a anunţat sâmbătă seară că Sean Penn este cercetat în prezent de autorităţile americane pentru implicarea sa în acel interviu, potrivit unui oficial mexican. Întrucât Sean Penn s-a aflat în contact cu Guzman timp de mai multe luni, autorităţile americane sunt interesate să afle motivul pentru care starul hollywoodian nu le-a furnizat în timp util informaţii despre interlopul mexican.

Agenţia Associated Press afirmă că interviul cu Sean Penn a ajutat autorităţile mexicane să identifice locul în care se afla Guzman, care a fost capturat şi retrimis în închisoare, în cursul zilei de vineri.

Interviul dat publicităţii sâmbătă seară a fost realizat în octombrie 2015, în timp ce liderul cartelului drogurilor din Mexic era dat în urmărire de autorităţile din Mexic şi din Statele Unite. Actriţa mexicană Kate del Castillo, vedeta telenovelei „La Reina del Sur", produsă de postul de televiziune Telemundo, în care a interpretat rolul unei femei nemiloase, lider al unui cartel, l-a însoţit pe Sean Penn într-o regiune secretă din jungla mexicană. Întâlnirea a fost aranjată de un producător TV, căruia Sean Penn i se adresează în articol cu apelativul „Espinoza". Actriţa Kate del Castillo este anchetată la rândul ei de autorităţile din Mexic pentru implicarea sa în acel interviu secret.

Kate del Castillo a jucat recent şi în serialul „Jane the Virgin", în cadrul strategiei sale de revitalizare a carierei, prin implicarea în seriale TV produse în limba engleză. Următorul ei proiect TV este un serial produs de platforma online Netflix, intitulat „Ingobernable", în care va interpreta rolul soţiei unui preşedinte mexican. Anterior, vedeta mexicană a jucat în celebrul serial american „Weeds" şi într-un lungmetraj apreciat la Festivalul Sundance, intitulat „Under the Same Moon".

Pentru a anunţa într-o manieră spectaculoasă interviul cu „El Chapo", revista Rolling Stone a publicat pe site-ul ei un extras de două minute dintr-o conversaţie a interlopului mexican cu Sean Penn.

„Nu vreau să fiu descris ca o călugăriţă", îi spunea „El Chapo" lui Sean Penn, într-un moment în care cei doi stăteau aşezaţi la o masă, pe care se aflau farfurii cu tacos şi pahare pline cu tequila.

Sean Penn s-a implicat în ultimii ani în numeroase acţiuni umanitare şi cauze sociale, sprijinind eforturile de reconstrucţie a oraşului New Orleans, devastat de uraganul Katrina şi, recent, taberele de refugiaţi din Haiti, după devastatorul seism din ianuarie 2010. Starul american este renumit, de asemenea, pentru simpatia manifestată faţă de o serie de lideri politici controversaţi, precum Evo Morales, Hugo Chavez şi Fidel Castro.