Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat, ca răspuns la o întrebare a jurnaliştilor, că Berlinul nu ia în considerare impunerea de sancţiuni.

Într-un interviu apărut în weekend într-o revistă, liderul grupului parlamentar al partidului lui Merkel, Volker Kauder, a declarat: „Dacă se va stabili că sunt încălcate valorile europene, atunci statele membre (ale UE) trebuie să aibă curajul să impună sancţiuni".

Pe de altă parte, Steffen Seibert a mai declarat că Germania vrea să menţină şi să aprofundeze relaţiile sale cu Polonia.

Şeful diplomaţiei poloneze, Witold Waszczykowski, a încercat să aplaneze tensiunile apărute în urma criticilor anumitor oameni politici germani, primindu-l luni pe ambasadorul Germaniei, Rolf Nikel, pe care l-a convocat, fapt extrem de rar în raporturile dintre ţări din UE.

„Am discutat despre declaraţiile critice şi despre modul de a regla problema împreună", a declarat presei ministrul Witold Waszczykowski la sfârşitul întâlnirii.

Duminică, preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a criticat deschis guvernul conservator polonez pentru reformele sale în domeniul justiţiei şi al presei, vorbind despre o „putinizare” a politicii europene.

Fără a oferi nume, Waszczykowski i-a invitat pe criticii la adresa Poloniei să îi viziteze ţara pentru a-şi verifica opiniile la faţa locului.

Ambasadorul Rolf Nikel s-a limitat doar la a declara că discuţia a fost constructivă. „Relaţiile polono-germane sunt o comoară pe care vrem să o salvăm, pentru ca ele să se dezvolte favorabil în viitor", a spus el.