Pentru moment, niciun suspect nu a fost identificat ca vinovat de aceste agresiuni care s-au produs în special pentru bulevardul Reeperbahn în cartierul Sankt-Pauli.

„Pentru moment avem descrieri diverse" ale autorilor faptelor, aceştia fiind bărbaţi aparent africani, arabi şi sud-europeni”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Hamburg.

Piaţa centrală din Koln a fost scena unor atacuri din partea unor indivizi constituiţi în bande, în special împotriva femeilor în noaptea de Anul Nou, fapt ce a provocat o vie emoţie în Germania. Pentru moment, circa 400 de plângeri au fost depuse, dintre care 40% pentru fapte cu caracter sexual. Poliţia locală a precizat că suspecţii erau "în mare parte" solicitanţi de azil sau imigranţi ilegali, originari din ţările Africii de Nord.

Într-o mai mică măsură, acte de violenţă similare au fost raportate şi la Stuttgart (sud) în seara Anului Nou.

Aceste violenţe, care ar putea implica refugiaţi, relansează în Germania dezbaterea asupra politicii de primire decisă de cancelarul Angela Merkel, în timp ce în ţară au sosit peste 1 milion de solicitanţi de azil în 2015.

Angela Merkel şi-a înăsprit tonul, dorind sâmbătă ca solicitanţii de azil condamnaţi de justiţie, chiar pentru o condamnare cu suspendare, să-şi piardă dreptul de a rămâne în Germania.