Un poliţist ucrainean a fost ucis sâmbătă seara în apropiere de localitatea Zaiţevo, unul din punctele fierbinţi ale conflictului situat la aproximativ 50 km nord-est de Doneţk, fief al rebelilor, când încerca să scape o maşină cu civili de tirurile insurgenţilor, a precizat armata. O femeie care era în această maşină a fost rănită.

O altă victimă este un militar care a sucombat din cauza rănilor ca urmare a tirurilor rebele cu un lansator de grenadă în aceeaşi zonă, a indicat un purtător de cuvânt militar, Oleksandr Motuzianiuk, într-o întâlnire de presă.

Separatiştii au anunţat la rândul lor moartea unui colonel duminică. Potrivit site-ului separatist Russkaia Vesna (Primăvara rusească), el se distinsese în bătăliile cele mai ucigătoare cu armata ucraineană, inclusiv la Ilovaisk şi Debalţevo, precum şi la aeroportul din Doneţk. „Colonelul a fost ucis la Doneţk de un glonte al unui lunetist inamic", susţine publicaţia.

„Colonelul Evgheni Kononov a fost ucis pe front. Nu pot să spun pentru moment dacă a fost victima unui lunetist", a declarat Eduard Basurin, un înalt responsabil al autoproclamatei republici populare Doneţk, fără alte precizări.

Un alt rebel a fost ucis sâmbătă „de un lunetist ucrainean" în satul Zaiţevo, tăiat în două de linia frontului, a anunţat duminică site-ul oficial separatist.
La sfârşitul lunii decembrie, Kievul şi rebelii anunţaseră încă un armistiţiu, cel de Anul Nou, după recente confruntări care au încălcat fragilul acord precedent de încetare a focului, cel din septembrie. Acesta permisese reducerea considerabilă a luptelor fără ca totuşi să se evite mai multe izbucniri de violenţă.

Conflictul din estul Ucrainei a făcut peste 9.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014.