Trombele de apă s-au abătut marţi seara peste Manila, inundând unele drumuri şi perturbând traficul rutier. Apele s-au retras miercuri din capitala care are 12 milioane de locuitori.

Melor a traversat centrul arhipelagului de la est la vest, după ce a ajuns luni deasupra insulei Samar locuită de 1,5 milioane de persoane. În noaptea de marţi spre miercuri, taifunul a traversat insula Mindoro, o zonă de culturi agricole cu aproximativ 1,2 milioane de locuitori, înainte de a se îndrepta spre Marea Chinei de Sud, potrivit serviciului meteorologic naţional.

„Inundaţiile au început să se retragă, însă oamenii sunt încă pe acoperişuri. Multe case au fost avariate”, a spus guvernatorul Mindoro, Aurelio Umali.

Furtuna a cauzat evacuarea a sute de mii de locuitori şi milioane de oameni au rămas fără energie electrică. Aproximativ 120.000 de persoane au fost dirijate spre adăposturi de urgenţă, conform Agenţiei Naţionale pentru Managementul Dezastrelor.

Statul Filipine este traversat periodic de furtuni de amploare, cu o medie anuală de douăzeci de taifunuri.

Amintim că taifunul Koppu, ultimul care a traversat arhipelagul în luna octombrie a acestui an, a provocat 54 de morţi şi a determinat autorităţile să evacueze zeci de mii de persoane.