Diferenţa dintre salariul bărbaţilor şi cel al femeilor creşte alarmant în Republica Moldova

Diferenţa dintre salariul bărbaţilor şi cel al femeilor creşte alarmant în Republica Moldova
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 21.02.2018 15:05
Diferenţa dintre salariul mediu al bărbaţilor şi cel al femeilor creşte alarmant în Republica Moldova. În pofida prevederilor legislative cu privire la obligaţia angajatorului de a asigura plată egală, diferenţa dintre salariul mediu al femeilor şi bărbaţilor a crescut de la 12,9% în 2012 la 14,5% în 2016.

Despre aceasta atenţionează experţii de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, care a organizat astăzi o conferinţă de presă în contextul Zilei Internaţionale a egalităţii salariale.

Astfel, în 2016 o femeie angajată a pierdut în mediu 11 417 lei ca rezultat al diferenţelor salariale. 

Tendinţele arată că diferenţa salarială cauzează pierderi financiare şi mai mari în anumite sectoare ale economiei. Astfel, în unele sectoare diferenţa salarială a crescut drastic comparativ cu anul 2014: cu 10% în domeniul IT, cu 16% în sectorul intermedieri financiare, cu 12% în domeniul transporturi aeriene şi 11% în activităţile de asigurări.

În valoarea monetară, pierderile financiare anuale ale femeilor pot atinge cote de circa 88 de mii de lei în IT şi peste 74 de mii de lei în cazul intermedierilor financiare.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI