Benzina şi motorina se ieftinesc cu aproape un leu; Noile preţuri plafon care intră de mâine în vigoare

Benzina şi motorina se ieftinesc cu aproape un leu; Noile preţuri plafon care intră de mâine în vigoare
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 20.02.2018 12:47
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a anunţat astăzi noi preţuri plafon pentru comercializarea carburanţilor. De mâine, operatorii petrolieri vor afişa preţuri mai mici pentru benzină cu 95 bani, iar pentru motorină - cu 90 de bani. Sunt primele ieftiniri operate de la începutul acestui an.

Astfel, benzina cu cifra octanică 95 va costa cel mult 17 lei şi 67 de bani, iar motorina - 16 lei şi 48 de bani.

Noile preţuri plafon vor fi valabile până pe 8 martie. În această perioadă, petroliştii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţi la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE. 

Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Consumatorii care observă preţuri mai mari pe piaţă sunt îndemnaţi să anunţe ANRE la numărul de telefon 0 800 10 800 sau la adresa de email anre@anre.md.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI