Potrivit autorităţii în perioada de referinţă au fost desfăşurate două runde de privatizare, în cadrul cărora au fost expuse la vânzare 47 de bunuri proprietate publică de stat, inclusiv 21 pachete de acţiuni la licitaţii pe piaţa reglementată, 13 bunuri la concurs comercial, 11 bunuri la licitaţie cu strigare şi două bunuri la concurs investiţional.

Valoarea acestor active era estimată la 1,3 miliarde de lei, scrie Mold-Street.

Opt la Bursa de Valori

În urma celor două runde au fost privatizate nouă bunuri, inclusiv: opt bunuri la licitaţiile desfăşurate pe piaţa reglementată (Glass Container Company (31,415%), Floare-Carpet (59,486%). Fabrica de unt şi brînzeturi din Vulcăneşti InLav(13,331%), Autoservice din Pîrliţa”(7,360%), SA de achiziţii şi desfacere a producţiei agricole Livada (0,748%), Agromec-Zăbriceni (0,078%), SA pentru aprovizionare şi desfacere Agroindservice (0,064%), Întreprinderea de colectare şi desfacere Anenii Noi (3,507%); şi un bun la licitaţie cu strigare (Întreprinderea Comercială de Stat Magazinul de firmă Fantezie din Chişinău.

De asemenea, au fost semnate contractele de vînzare-cumpărare a trei obiecte nefinalizate, acceptate spre privatizare la finele anului 2016: Cinematograful din oraşul Taraclia; Ambulatoriul din satul Vălcineţ şi Blocul administrativ al Institutului de Microbiologie şi Virusologie cu terenul aferent – 9,0671 ha de pe bulevardul Dacia 59, dar şi a complexului patrimonial unic - ÎS Centrul de Reproducere a Păsărilor - Abaclia din raiounul Basarabeasca, precizează APP.

Unul dintre acestea Blocul administrativ al Institutului de Microbiologie şi Virusologie cu terenul aferent de 9,07 hectare, amplasat lângă şoseaua ce leagă Capitala de Aeroportul Internaţional a fost scos la vânzare în zeci de runde începând cu anul 2008, iar din 2016 era obiectul unui litigiu.

De la 600 de milioane în 2008, la 32 de milioane de lei în 2015

Dacă în anul 2008 pentru el se cereau 600 de milioane de lei, sau peste 40 de milioane de euro, apoi la ultima rundă din 2015, doar 32 de milioane de lei, adică nici 1,5 milioane de euro. Un preţ de nimic dacă ţinem cont că un ar de teren în zona blocului administrativ al Institutului de Microbiologie şi Virusologie se vinde pe piaţa liberă cu circa 10.000 de euro. Adică doar terenul aferent de nouă hectare ar valora minimum 9 milioane de euro, sau circa 200 de milioane de lei.

Potrivit APP, în total, pe parcursul primului semestru, în bugetul de stat au fost achitate mijloace financiare în sumă de 121,27 milioane lei.  

Marea privatizare mai aşteaptă

Anterior viceprim-ministrul, ministrul Economiei al Moldovei Octavian Calmâc a anunţat că în 2017 vor fi organizate trei runde de privatizare, iar venitul estimat a fi obţinut la buget fiind de 220 milioane lei.

Prima rundă pentru vânzarea proprietăţii de stat va avea loc în martie, a doua - în timpul verii, iar a treia - la sfârşitul anului. Ministrul Economiei nu a menţionat lista întreprinderilor care urmează să fie scoase la mezat, menţionând că lista va include şi acele companii care au fost puse în vânzare în 2016.

Totodată Calmâc nu a exclus posibilitatea ca în 2017 să fie scoase la privatizare: RED-Nord, RED Nord-Vest, CHE Costeşti-Stânca, Air Moldova şi Moldtelecom, care aşteaptă de 10 ani rândul.